Een schitterend natuurhistorisch decor

Op een steenworp afstand van natuurgebied ‘Natuur in de Steigers’, dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur, ligt evenementenlocatie Vliegveld Twenthe.

Omringd door het groen worden de historische gebouwen — zoals de brandweerkazernes en de verkeerstoren — in oude glorie hersteld.

Militaire attributen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Het gebied ademt ruimte en is een schitterend natuurlijk decor voor allerlei evenementen.

 

150.000 jaar landschapshistorie

De Lonnekerberg, waaraan Vliegveld Twenthe is gelegen, ontstond ruim 150.000 jaar geleden. Een reusachtige ijslob diepte het Dinkeldal uit en aan de zijkant vormde zich een stuwwal die van noord naar zuid-Twente loopt. Ten westen van de wal ontsprong het bekenstelsel van de Regge, dat over het vliegveldterrein meandert.

De Lonnekerberg ligt midden op de stuwwal en is zo’n 60 meter hoog. Wanneer je van de Duitse grens naar Enschede fietst of wandelt, voel je het hoogteverschil!

Tijdens de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, bereikte het landijs niet ons land, maar was er wel sprake van een poolklimaat. De wind had er vrij spel, doordat er geen begroeiing was. Hierdoor ontstonden dekzandruggen die nog altijd herkenbaar zijn in het landschap.

Maar liefst 27 soorten vlinders

Het huidige vliegveld was een voormalig landgoed dat in 1887 werd verkocht aan een ondernemer. Eenmaal een vliegveld, werd het terrein goed beheerd zodat er veilig kon worden gevlogen.

Niet te vaak te maaien en bemesten verjoeg de vogels van het terrein. Dat was gunstig voor de piloten, maar ook voor 27 soorten vlinders.

Zij misten een natuurlijke vijand misten en genoten van de kruidenrijke vegetatie die ontstond door het beheer. Hierdoor kun je vandaag de dag zomaar een Bont Dikkopje of een Kleine IJsvogelvlinder tegenkomen op het vliegveldtterrein!

Het ‘Venetië van Nederland’

Overijssel staat bekend om haar meren, polders, riviertjes en beken. Het populaire Giethoorn wordt ook wel ‘het Venetië van Nederland’ genoemd.

De Hanzesteden kennen een rijke historie en je kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

Tussen Oldenzaal, Hengelo, Enschede en Losser ligt een ruitvormig gebied met karakteristiek landschap en hoge natuurwaarde. Vliegveld Twenthe ligt middenin het landschapspark Lonneker Land.

Het gebied omvat vele landgoederen en een agrarisch gebied met cultuurhistorisch interessante boerenerven, die al beschreven werden in de Middeleeuwen. Antropoloog Jan Schukkink schreef er het interessante boek ‘Levend Landschap’ over.

Benieuwd naar het terrein en zijn mogelijkheden?

  • DD slash MM slash JJJJ