3FM Serious Request op Vliegveld Twenthe levert 1,6 miljoen euro op

Tubantia – De dj’s van 3FM trekken de deur van Hangar 11 achter zich dicht. Op Kerstavond kwam er een eind aan 3FM Serious Request The Lifeline. De actie voor het Rode Kruis leverde uiteindelijk 1.601.923 euro op, bijna 200.000 euro meer dan vorig jaar. Het bedrag kan nog verder oplopen, aangezien nog niet al het ingezamelde geld binnen is.

3FM-dj’s Eva Koreman en Frank van der Lende  mochten het eindbedrag bekend maken met een druk op de rode knop. Daarna barstten de confettikanonnen los in de hangar. De dj’s sprongen in het rond van blijdschap. Dj Sander Hoogendoorn pakte de microfoon en richtte zich kort tot de luisteraars: “Heel erg bedankt voor de donaties allemaal! Let op elkaar de komende tijd en fijne feestdagen!” NPO 3FM-Zendermanager Sharid Alles: “Dat mensen zo massaal hun portemonnee hebben getrokken in deze onzekere tijden is hartverwarmend en prachtig. We zijn heel tevreden over deze editie: de laatste 3FM Serious Request met het Rode Kruis had niet beter kunnen verlopen.”

Vliegveld Twenthe

Serious Request werd dit jaar uitgezonden vanaf Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Sophie Hijlkema, Frank van der Lende, Eva Koreman, Rob Janssen en Wijnand Speelman zaten daar live ‘opgesloten’ om zoveel mogelijk kilometers te maken voor het Rode Kruis. Het ingezamelde bedrag komt ten goede aan de strijd tegen het coronavirus. Tijdens de actie woonden en werkten drie dj-duo’s gescheiden van elkaar in Hangar 11.

Samen hielden ze radio, tv en een loopband 24 uur per dag draaiende. Het publiek kon plaatjes aanvragen voor geld of zelf meelopen met de actie. “Corona is voorlopig nog niet weg. We moeten met z’n allen keihard werken om het de wereld uit te krijgen. Ik vind het ontzettend mooi dat we dat we met deze actie geld ophalen voor coronahulpverlening hier, in Nederland, en ver weg”, zei Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, daar eerder over.

Terug in Enschede

Het was voor Serious Request de tweede keer dat het neerstreek in Enschede. In 2012 lieten dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra zich opsluiten in het Glazen Huis op de Oude Markt. In de week voor kerstmis was Enschede daardoor even het epicentrum van Nederland. De Tukkers toonden zich niet alleen gastvrij, maar ook bijzonder gul. Destijds leverde de actie het astronomische bedrag van ruim 14 miljoen euro op.

Serious Request heeft misschien niet meer de glans van weleer, toch leverde ook deze editie vermakelijke en soms indrukwekkende radio op. Zo werd er bijvoorbeeld een coronaproof feestje gehouden, waarbij iedereen via zoom kon deelnemen aan ‘Het Grootste Huisfeestje van Nederland’. Ook kroop Johan Vlemmix in het kostuum van FC Twente-mascotte Rossie.

Emotioneel

Emotioneel was het moment waarop dj Wijnand Speelman brak, toen hij een plaat draaide voor twee vrienden die hun vader verloren aan de gevolgen van corona. Met tranen in zijn ogen en veel emotie in zijn stem kondigde hij de plaat aan: ‘Ik weet: jullie hebben hem niet meer vast kunnen houden. Niet zoals het zou moeten zijn. En ik voel jullie pijn. Deze is voor jullie.”

Daarnaast zorgden de 3FM-dj’s ervoor dat Nederland deze donderdag groen kleurde. Dj Sander Hoogendoorn zette om 9.45 uur het massaal voor de zorghelden aangevraagde nummer “Heroes” van David Bowie in. Op meerdere plekken in Nederland was vervolgens een groen hart te zien. Onder meer op de Ziggo Dome, het AFAS Stadion van AZ, Rotterdam Ahoy en AFAS Life. Bovendien hielden vele luisteraars het groene hart voor alle zorgverleners omhoog.

Kilometervreter(s)

In totaal werd er tijdens Serious Request door de dj’s en tijdens acties in het land meer dan 80.000 kilometer afgelegd. Vergelijkbaar met twee rondjes om de wereld. Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende profileerden zich op de loopband tot de kilometervreters onder de dj’s. Uit de statistieken bleek dat Hoogendoorn de meeste stappen zette. Frank van der Lende zette de minste stappen, maar met zijn lange benen legde hij wel de langste afstand af.

Lees hier het volledige artikel.