Deze winter in Enschede: wegdromen bij honderden lichtobjecten op vliegveld

Niet een, niet twee, niet drie, maar twaalf sprookjesachtige werelden worden er deze winter gecreëerd op vliegveld Twente. Met behulp van honderden lichtobjecten, van tank tot tulp. Twente Light heet het evenement.

Twente verder op de kaart

Foppen is directielid van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) en een van de initiatiefnemers van Twente Light. De andere is Tim Lammers, de man achter Big Insects en Dinopark Twente. Twee mannen ‘met een persoonlijke passie om Twente op de kaart te zetten’, zoals ze zichzelf omschrijven.

Dat gaan ze vanaf 11 december opnieuw proberen met honderden lichtobjecten, die in China speciaal voor het evenement in Enschede zijn gemaakt. Van een tank en een enorme walvis tot paddenstoelen en wolkjes. „Lichtevenementen hebben altijd iets magisch en feeërieks”, vindt Foppen. „Maar in Twente vind je ze nog niet, althans niet op grotere schaal.”

75 jaar bevrijding alsnog gevierd

Aanleiding is 75 jaar bevrijding. „Je zou het door corona bijna vergeten, maar dat vieren we dit jaar ook nog”, zegt Foppen. Centraal in de verhaallijn staan Sara en haar opa. Die laatste vertelt het negenjarige meisjes over de Tweede Wereldoorlog. Zoals ook de opa van Marten dat vaak deed. Die kwam uit Putten, waar in 1944 een grote razzia werd gehouden. „Mijn opa had vier broers. Geen van hen keerde terug.”

Twente Light wordt gehouden van 11 december tot en met 28 februari. In de kerst- en voorjaarsvakantie is het alle avonden geopend voor het publiek. In andere weken alleen van vrijdag tot en met zondag. De andere avonden kunnen worden gereserveerd door aparte groepen. De kaartverkoop is gestart.

Onder de indruk van opa’s verhaal, droomt Sara die nacht mooier dan ooit. Dat vertaalt zich in twaalf droomwerelden, die worden verbeeld met al die lichtobjecten. „Het sprookje begint ermee dat kinderen hier nog de vrijheid hebben om te dromen”, zegt Lammers. „Daarom onze leus: durf te dromen.”

Veel ruimte en helemaal buiten

Dat kan de twee mannen in ieder geval niet worden ontzegd. Want een half jaar nadat Lammers voor Big Insects op het vliegveld geen vergunning kreeg, proberen ze het nu samen met Twente Light. Op dezelfde locatie als waar in de zomer van 2019 Dinopark werd gehouden. „We kunnen hier aan alle maatregelen voldoen om besmettingen te voorkomen”, zegt Foppen. „We hebben onnoemelijk veel ruimte, het is buiten, met een continue doorstroom en tijdsloten.”

Ook dieren spelen een belangrijke rol in de twaalf droomwerelden van Twente Light.

 © Emiel Muijderman

Maar ja, als corona zich ook door de deze week door premier Rutte afgekondigde nieuwe maatregelen niet laat stoppen en het komt dit jaar alsnog tot een landelijke lockdown, dan gaat het ook voor Twente Light heel moeilijk worden. „Als het echt niet kan, slaan we alles op en proberen we het een jaar later weer”, zegt Lammers.

Wat Foppen betreft, keert het lichtevenement sowieso elk jaar terug op het vliegveld. „Maar steeds in een nieuwe opzet. Want wij geloven niet in herhaling.”

Lees hier het volledige artikel.