Theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ gaat op herhaling

Het theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ gaat in de zomer van 2021 op herhaling. Als initiatiefneemster én hoofdrolspeelster Johanna ter Steege de organisatie rond krijgt, worden er veertig voorstellingen gespeeld in Hangar 11, op de luchthaven Twente.

Hanna van Hendrik was vorige zomer een megahit. Er werden 51 voorstellingen gespeeld van het stuk, dat de strijd belichaamt van de boeren tegen de ruilverkaveling in Tubbergen. Tegen die achtergrond speelde ook de strijd om het bestaan van boerin Hanna (Johanna ter Steege) en haar man Hendrik (Huub Stapel), die moeite hadden met het afbetalen van grote leningen van de bank. Er kwam in totaal 47.500 betalende bezoekers naar Enschede om de voorstelling te zien.

 

Wachtlijst

„We hadden een wachtlijst met 10.000 namen van belangstellenden die ook hadden willen komen, maar voor wie we geen kaarten meer hadden. En nog langer doorgaan kon niet, omdat verschillende leden van de cast verplichtingen hadden”, zegt Johanna ter Steege (58). Naarmate enthousiaste reacties over het theaterstuk zich vanuit Twente verspreidden over het land, kwamen er uit alle provincies aanvragen. „Uiteindelijk kwam 38 procent van de bezoekers van buiten de regio. Tot uit België aan toe”, zegt Ter Steege.

De actrice kwam onlangs naar het Malieveld in Den Haag om protesterende boeren een hart onder de riem te steken. „Omdat ik weet hoe zwaar ze het hebben door die steeds weer veranderende regelgeving. Ik ben het niet altijd eens met hoe er wordt geprotesteerd, maar voel me wel solidair.”

Volgens de in de Wierdense buurtschap Notter opgegroeide actrice zal de tweede serie voorstellingen van Hanna van Hendrik worden gespeeld door dezelfde cast als vorig jaar. „De reacties zijn enthousiast.”