International Army Show: Historie in de tijd van nu

“We kijken naar een stukje geschiedenis”, vertelt een bezoeker. Tijdens de International Army Show stond de Strip van Vliegveld Twenthe vol met honderden oude voertuigen. ‘En af en toe rijdende tanks; die Leopard zien bewegen is echt fantastisch’. Dat bleek inderdaad wel de topper van het evenement.  Maar de organisatie van het evenement, 402 Automotive, zegt dat juist het diverse programma dit evenement zo uniek maakt.

Liefhebbers van legervoertuigen en het leger in het algemeen, konden hun lol op. Langs de 800 meter lange taxibaan van Vliegveld Twenthe hadden eigenaren van ruim 400 ingebrachte voertuigen hun kamp opgeslagen. De honderden kampeerders reden gedurende het evenement in vol ornaat rond met hun nostalgische jeep, oude motor of een tank. Bezoekers konden zelfs meerijden tijdens een rondje over het munitiebunkerpark. Een parcours van enkele kilometers was afgezet om volop van de historische voertuigen te kunnen genieten.

52 hectare aan evenement
Het gehele terrein van Vliegveld Twenthe stond in teken van de Army Show. Naast de vele voertuigen, was er een militariabeurs in Hangar11, een tank arena op de Strip en waren er podia met verschillende optredens aanwezig. Naast onder andere een modeshow en DJ’s met oude, krakende vinyl platen, stond zaterdag ook nog de Bill Baker’s Big Band op het programma. Deze big band bracht de muziek van de fameuze Glenn Miller’s Army Air Force ten gehore en bracht de luisteraars mee naar de jaren ’40.

Internationale erkenning
Gedurende het evenement was Bruce Crompton, een internationale kenner van historische legervoertuigen, ook aanwezig. Als heuse handelaar heeft hij zijn sporen verdiend en neemt hij je mee in zijn wereld tijdens het programma Combat Dealers op Discovery. Met zijn programma is hij naar vele landen afgereisd en heeft speciale interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. ‘In de afgelopen drie dagen heb ik veel bijgeleerd van de geschiedenis van de oude vliegbasis van Twente. Daar hoort zo’n prachtig evenement thuis. Dit heeft de potentie om uit te groeien tot een groter, jaarlijks evenement’.

Veteranen programma
‘Kijkende naar de geschiedenis is het belangrijk om te leren van de lessen uit het verleden. Hier spelen veteranen dus een belangrijke rol in. Zij kunnen precies vertellen hoe erg het is als onze veiligheid niet kan worden gewaarborgd’. Majoor Marco Kroon, Ridder van de Militaire Willems-Orde,vertelde over verhalen in het veld en vooral wat veteranen voor ons land betekenen en betekend hebben. Naast deze meet & greet zijn er ook verschillende andere podiumpresentaties aanwezig van oude voertuigen en verhalen over missies en het kameraadschap.