Investering van 12 miljoen in ‘speeltuin’ bij luchthaven Twente

ENSCHEDE – De koop is rond. De familie Van Eck koopt 50 hectare luchthavengrond en wil daar 12 miljoen investeren in een ‘speeltuin’.

Selfmade ondernemer uit Maarssen, Jan van Eck, heeft het voor elkaar. Hij koopt met zijn familie 50 hectare grond van ontwikkelaar ADT rondom de voormalige aankomst- en vertrekhal van de luchthaven Twente.

Tachtigtal gebouwen
Voor het geld – het bedrag is niet bekend gemaakt – krijgt hij er tachtig gebouwen bij. Daaronder een hele batterij vliegtuigbunkers, de oude brandweerkazerne, een boerderijtje en grond rondom de voormalige taxi-baan.

De komende jaren wordt het terrein omgevormd tot wat hij noemt, een ‘engineering playground’, een technische speeltuin voor volwassenen. Het is een idee dat uit twee delen bestaat. Aan de ene kant het publieksdeel met technisch vermaak en evenementen.

Technische proeftuin
Het andere deel betreft een technische proeftuin waar hogescholen, universiteiten en onderzoekscentra ruimte krijgen voor testen en nieuwe ontwikkelingen. Er zijn daarvoor al contacten gelegd met zowel Saxion als de Universiteit Twente. Volgens Van Eck zijn die enthousiast over de plannen. Voor 1 juli gaat de ondernemer aan de slag op het terrein.

Van Eck is enthousiast over de locatie, de mogelijkheden én: de Twentenaren. „Ik ben nog geen vervelende mensen tegengekomen. Ze passen bij mij, zijn praktisch en houden van aanpakken. Zo ben ik zelf ook. Samen gaan we Twente op de kaart zetten.” De eerste twee nieuwe personeelsleden zijn al aangenomen. Uit Twente.

Bron: Tubantia