Spelen langs de landingsbaan

Plan voor attractiepark van nationale allure op 50 hectare grond bij vliegveld.

ENSCHEDE – Een recreatiepark met een nieuw concept, waarbij technologie en vermaak hand in hand gaan. Dat staat in de steigers bij de luchthaven Twente. De Utrechtse ondernemer Jan van Eck is de bedenker en investeerder. Het opzienbarende plan staat overigens los van een doorstart van Twente Airport.

Met gebiedsontwikkelaar ADT heeft Van Eck overeenstemming bereikt over aankoop van 50 hectare grond en gebouwen op het uitgestrekte luchthaven terrein. Het gaat daarbij om drie stroken op enkele honderden meters van de startbaan: De Strip, Oostkamp en Deventerpoort. De ondernemer wil de vele gebouwen, zoals hangars, bunkers, kazernes en de verkeerstoren, intact laten. „Ze zijn authentiek en bieden volop mogelijkheden. Ik ben voor duurzaam hergebruik. Met respect voor historie en omgeving”, benadrukt Van Eck, die eerder met succes in het Utrechtse Maarssen een oude fabriek ombouwde tot een toonaangevend evenementencentrum.

De koopsom wil de enthousiaste ondernemer niet aan de grote klok hangen. Wel dat hij de komende jaren 5 miljoen euro in het recreatiepark op de luchthaven gaat investeren. „Voor 130 mensen werkgelegenheid. Daar komen dan nog oproepkrachten bij”, voorziet Van Eck. Hij wil het recreatiepark ‘stap voor stap’ opbouwen. Hangar 11, met een oppervlakte van 7.000 vierkante meter, is in zijn visie zeer geschikt voor allerlei publieksevenementen, feesten, presentaties en congressen. „Een danceparty? Waarom niet.”

De link met techniek moet het toekomstige recreatiepark bijzonder maken. ‘De Strip, Engineering Playgrond’, luidt de titel van het project, waarbij het vooral draait om techniek en beweging. „Een speeltuin voor mannen”, schetst Van Eck. „Nergens in Nederland kun je voor je vermaak bijvoorbeeld met een dieplepel zand scheppen en op een shovel rijden. Hier kan het straks allemaal.” Daarmee wil Van Eck duidelijk maken dat het recreatiepark bij de luchthaven een ‘uniek concept’ krijgt. Het moet een attractie van nationale allure worden. „Er wonen hier veel minder mensen dan in het westen. Dan moet je wel iets heel bijzonders bieden om mensen uit het het hele land te trekken.”

Van Eck mikt ook op Duitse bezoekers. „Wat dat betreft kan de ligging van Twente, tussen Randstad en Ruhrgebied, niet beter.” Hij beschikt straks over 2.000 parkeerplaatsen. Vanaf de Oude Deventerweg wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd.

Ruim een jaar geleden viel zijn oog op de Twentse luchthaven. Sindsdien is Van Eck alleen maar enthousiaster. „Techniek is weer hip”, weet hij. De aanwezigheid van de Universiteit Twente en technologische bedrijven past in zijn plannen. „Ik wil graag dat ze met ons meedenken.”

Bron: Tubantia