Het verhaal achter de Gerijpte Grolsch Herfstbok

Verscholen op het terrein van Vliegveld Twenthe ligt het Bunkerpark. Vroeger een zwaar bewaakt terrein nu een bijna verlaten terrein. Totdat, de vrachtwagen van Grolsch weer arriveert. Dan gaat het hek open en worden de stalen bepantserde deuren van de bunkers geopend om de speciale herfstbok te laten rijpen: Grolsch Gerijpte Herfstbok.

Gerijpte herfstbok in de munitiebunkers van Vliegveld Twenthe

Vorig jaar heeft Grolsch voor het eerst dit zeer speciale bier geproduceerd vanwege het 400-jarige jubileum van het bokbier. De reacties waren lovend en daarom koos Grolsch ook dit jaar weer om de herfstbok voor negen maanden te laten rijpen in de oude bunkers.  In die maanden wordt de smaak van de Gerijpte Grolsch Herfstbok in de fles verder ontwikkeld: van een jonge, zachtzoete bok naar een gerijpte, volmondige bok.

 

Maar waarom in de bunkers?

De muren en het dak van de bunker bestaat uit ruim een meter gewapend beton. Dit moest vroeger de eerste klap van een ontploffing opvangen. Samen met de stalen bepantserde deuren zorgt het ervoor dat de bunker een droge, koele ruimte is zonder lichtinval. Dit is dus de ideale situatie waaronder het bier kan rijpen. ‘Daardoor kan een constante temperatuur en smaakontwikkeling gegarandeerd worden’, aldus meesterbrouwer Wim Vermeulen. ‘De verschillende tonen van karamel, rozijnen en rood fruit worden dan nog rijker en voller’.

Voor de echte fan is er in 2017 een extra verassing. Volgend jaar is er ook gepersonaliseerde 1,5 liter beugelfles Gerijpte Grolsch Herfstbok te bestellen. Hoewel je nog de herfstbok van 2016 aan het drinken bent, wordt de lichting voor 2017 er binnenkort al ingelegd.  Kijk voor meer informatie op  www.hetisweeromtegenieten.nl.